Τέλεση Μνημοσύνων

Συμβουλες

Τέλεση Μνημοσύνων

Την τρίτη ημέρα του αποβιώσαντος, σύμφωνα με τα ελληνικά ήθη και έθιμα, σε στενό οικογενειακό κύκλο η οικογένεια τελεί επί του τάφου επιμνημόσυνη δέηση. Κατ’αυτήν κατασκευάζει ένα μικρό πιάτο κόλλυβα, απλό (βρασμένο σιτάρι με ζάχαρη) και καλεί τον ιερέα των Νεκροταφείων να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση. Αυτό επαναλαμβάνεται και στις 9 ημέρες από το θάνατο του προσφιλούς προσώπου τους.

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο που ακολουθεί μπορεί να γίνει είτε στο ναό που επιθυμεί η οικογένεια εντός Θεσσαλονίκης και κατά προτίμηση στο ναό της ενορίας του θανόντος, είτε στο ναό των Κοιμητηρίων. Ένα πλήρες τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο περιλαμβάνει εκτός από το δίσκο, αγγελίες, τοιχοκολλήσεις και σχεδόν όλες τις διαδικασίες που απαιτεί και μια νεκρώσιμη τελετή.

Η ανάθεση ενός τέτοιου μνημοσύνου στον οίκο τελετών θα σας απαλλάξει από πολλές φροντίδες.

Εάν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε μνημόσυνο, πρέπει το αργότερο εντός δέκα ημερών από την ημέρα του θανάτου να επισκεφτείτε ή να καλέσετε τον Οίκο Τελετών για να συζητήσετε τις λεπτομέρειες και να κλείσει ο οίκος για λογαριασμό σας την ώρα τελέσεως στο ναό και την αίθουσα δεξιώσεων. Σχεδόν όλα τα μνημόσυνα πραγματοποιούνται ημέρα Κυριακή, για το λόγο αυτό όταν αργήσετε να επισκεφτείτε τον Οίκο Τελετών υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσετε ούτε ώρα να κλείσετε στο Ναό, ούτε αίθουσα δεξιώσεων. Προσέξτε λοιπόν αυτή τη λεπτομέρεια.

Εάν θέλετε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο να το κάνετε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, συμβουλευτείτε τον Οίκο Τελετών και να είστε σίγουροι ότι θα σας προσφέρει την πείρα του. Τα ίδια πράγματα ισχύουν στο ετήσιο ή στο τριετές μνημόσυνο. Μνημόσυνα αρχιερατικά καλούνται τα μνημόσυνα κατά τα οποία χοροστατεί ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Εάν επιθυμείτε το τεσσαρακονθήμερο, ετήσιο ή τριετές μνημόσυνο του προσφιλούς προσώπου σας να διαβαστεί σε άλλο Ναό και όχι στο Ναό της ενορίας σας ή των Κοιμητηρίων που έγινε ο ενταφιασμός, τότε αναθέστε το στον Οίκο Τελετών της αρεσκείας σας, για να απαλλαχθείτε από ορισμένες πρόσθετες διαδικασίες και δαπάνες.